Geng blog

23/10/2013

Impian Nak Meniaga....

Bismilahirahmanirahim...

Beberapa minggu lagi latihan praktikal di SAMTAK bakal berakhir.. now its time to counting the days... 12 days to go... er...er...er...

But then aku terfikir sesuatu, apa aku nak buat sempena cuti panjang sehingga bulan Februari nanti ye? haha... kerja? Ya.. aku memang gila kerja.. aku suka penuhi masa cuti dengan kerja cari duit lepas tu bagi habis duit sebelum semester baru bermula... tiap-tiap sem pun macam tu.. macam mana nak kumpul duit kawen kan... hahaha..

Kerja pertama aku dulu kat kedai kek.. macm-macam jenis kek jugaklah yang aku tahu namanya... tapi aku ni tak minat bidang masakan, jadi takdelah impian nak membina empayar perniagaan kek pulak..haha..

SURIA BAKERY
Tadaa....! kat sinilah kerjaya aku bermula! :)
Aku penah jadi minah kilang lepas SPM dulu.. masa tu bukan senang nak mintak kerja..sebab pihak pengurusan tahu yang budak-budak lepas STPM ni kerja sementara je.... tapi pandai-pandai la nak auta fakta kan..

Kilang tauhu..bukan tauhu yang putih tu, tapi tauhu ni biasa orang Cina yang makan.

Tapi kerja kilang ni penat..letih..macam takde kehidupan lain...hari-hari duk menghadap kerja yang sama.. tapi Alhamdulilah.aku mampu bertahan 6 bulan macam tu sebelum aku dapat tawaran sambung belajar...

Masa cuti sem pulak aku kerja kedai runcit...aku paling suka kerja ni sebab banyak peluang jumpe dengan orang ramai..aku memang suka kerja jumpa-jumpa orang ni... macam satu kepuasan bila kenal ramai kawan-kawan baru...

Aku rasa cuti sem kali ni macam nak buat perniagaan online la...ade peluang nak maju tak? aku minat kerja-kerja menjahit.. kan sekarang banyak banyak buat produk kecik-kecik macam kain felt tu.. rasa macam nak cuba lah... haha...




Cantik kan? comel je tengok..

Aku ni tak keratif orangnya..tapi aku mampu meniru dengan baik... haha... tulah yang kawan-kawan aku selalu cakap...jadi kalau ada bahan yang boleh dirujuk rasenya boleh maju buat bisnes ni...then sekarang dah bolehlah mencari pembekal untuk bahan-bahan ni..ye dop? haha..

Sekian..

16/10/2013

Semoga dimakbulkan!

Bismilahirahmanirahim....



#Ya Allah, Peliharakan dia sebaik-baiknya walaupun aku tidak lagi ada bersamanya....

10/10/2013

Balik kampung..wowowo..balik kampung....

Bismilahirahmanirahim....

Malam ni akan bertolak balik ke Johor.... cuti sempena hari raya korban.... hari selasa dah balik semula ke sini memandangkan hari Rabu pelajar dah menyambung peperiksaan...Tapi rase macam nak demam pulak.... nasib baik malam ni kawan yang memandu... doakan perjalanan aku selamat pergi dan balik...

Alhamdulilah....



S.E.K.I.A.N


08/10/2013

Semoga Terpadam!

Bismilahirahmanirahim...

Semalam adalah KENANGAN,
Hari ini adalah KENYATAAN, 
Esok adalah HARAPAN...

Gambar mungkin boleh dipadam.. tapi bagaimana dengan kenangan? Masih tersimpan rapi dalam memori.. terkadang terlintas dan terimbas.. segala kenangan manis yang pernah kita ciptakan bersama....tapi semuanya sedang berlalu dengan begitu pantas.. semoga masa menghapuskan segala perasaan itu.....

Kalau aku ada butang ni, lama dah aku tekan...



Hari ini semoga segalanya berjalan lancar.. semoga doa-doa yang aku pohon akan termakbul... semoga segala urusan dipermudahkan...semoga masih ada jalan yang luas untuk aku terus melangkah...


#Semalam aku dah berhenti menangis...semoga hari yang mendatang juga.. tak guna mengenang seseorang yang tak mahu diingati.
#Tuhan , jagakan dia walau aku tidak mampu lagi bersamanya.
# Sayang 
# Jodoh + ajal maut semua ditangan Tuhan.

06/10/2013

Luka dalam hati.




Bismilahirahmanirahim....

Bagaimana aku hendak tafsirkan perasaan aku hari ini.....? Aku sedih.. hati terluka... entah bagaimana hendak menghuraikan semua perasaan ini... Aku tahu melayan semua ini hanya sia-sia dan membuang masa sedangkan aku masih ada tanggungjawab lain yang perlu aku penuhi...

aku sedih...terluka..disakiti..

Syukur aku masih disokong saat aku jatuh... saat aku lalai ada yang menegur.. katanya masih ada yang lebih penting daripada semua kelukaan ini... semua ini ada hikmahnya.. mungkin ini cara Allah menegur kesilapan aku... terima kasih wahai sahabat yang masih belum berhenti mengingatkan aku..


Membayangkan masa depan yang aku sendiri tak pasti


Perasaan ini adalah perasaan yang sama..dua tahun yang lalu... berjalan sendiri... kosong.... noktah untuk segalanya... mengambil masa juga untuk aku hadapi.. untuk aku terima kenyataan...

Sayang sedalam mana pun terhadap seseorang , dia cuma makhluk yang sementara.. sayang yang kekal adalah kepada pencipta... mungkin aku lalai.. aku leka.. alpa dengan semua nikmat yang diberi... YA ALLAH ampuni aku...

Buat teman-teman , maafkan sekiranya sikapku beberapa minggu ini akan memeningkan kalian...aku masih cuba mengadaptasikan diri dalam proses kehilangan.. 

biar aku sendiri yang menahan rasa ini...


#walau hati cuba menahan , air mata tetap gugur kerana aku tak mampu..aku tak kuat untuk semua dugaan ini.. tapi tak mungkin Allah menzalimi umatnya...semoga segalanya cepat berlalu...
#minggu praktikum hanya tinggal 5 minggu lagi. Selamat tinggal Selangor dan segala kenangan... Bumi Johor , Aku kembali.

S.E.K.I.A.N...

25/09/2013

Pelajar Saya yang Comel...

Kenangan manis semasa praktikum di SAMTK...

Gambar ni mencerminkan daya kreativiti pelajar aku yang begitu tinggi.. kelas bahasa Melayu tapi penonjolan dalam bidang melukis... hahaha.. Memang setiap kali aku bagi lembaran kerja aku sarankan mereka menghias lembaran kerja tu supaya tak bosan bila nak ulangkaji.. ini antara hasilnya...



Yang ini pulak kesilapan teknikal... aku tak tahu bila pulak nama abah aku tukar.. tapi antara ramai-ramai pelajar yang bukunya aku tanda , cuma pelajar ni je yang adalah usaha nak menulis nama penuh aku... hahaha.. walaupun gagal , usaha ni tetap aku puji...




Yang terakhir ni pulak pesanan ringkas untuk cikgunya..pelajar ni aku pernah puji sebab dia menulis karangan dengan baik. Maka , masa menghantar buku latihan dia menitipkan pesan.. 



Sekian....

23/09/2013

Errrrr...

The story Yesterday......








Then its Today.....










What will happen Tomorrow.....





Lambakan ! 

a. Buku latihan pelajar
b. Kertas rumusan pelajar
c. RPH
d. Lembaran kerja pelajar.

Padan muke aku... -.-

29/07/2013

Cerewet~~~



Hari ni tetiba tergerak hati nak tulis entri tajuk ni..kenape? sebab aku baru je stress pasal hal cerewet ni.. tapi bukan aku yang cerewet..orang lain.. kadang-kadang aku tak paham kenape orang nak sukarkan sesuatu perkara padahal benda tu simple je..



Contoh situasi nak membeli kasut..aku ni jenis cepat je berkenan.. pegi dua tiga kedai kasut okei dah jumpe..ada sesetengah orang tu pegi sampai berpuluh kedai tapi akhirnya pegi kedai yang pertama..arghhh..aku tak paham…bukan aku tak teliti..tapi aku taknak buang masa terlalu cerewet memilih sedangkan banyak perkara lagi yang nak dibuat…


Pernah satu situasi di dapur..aku paling tak suka bila aku tengah memasak ada orang komplen kate cara aku tak sama macam cara mak dia masak.. heloooo.. aku bukan mak dia memanglah tak sama.. setiap orang kan berbeza takkan semua sama cara masaknya…adoiyai…




Kadangkala orang tak sedar kata-kata dia banyak melukakan hati kita..aku jenis malas nak bertekak..aku lebih suka let it go..takpe..hari ni dia buat kat kita, esok lusa orang buat kat dia pulak..masa tu baru nak beringat… huh! Pesanan untuk kaum wanita, janganlah terlalu cerewet, tak ada yang suka pun!

Sekian...

22/07/2013

Aku Tak Main-Main!





Bismilahirahmanirahim...

aku tak TIPU! sumpah aku tak tipu! aku sekarang ni taip entri ni dengan keadaan yang serius!



aku MENGANTUK!!

aku dan terlelap setengah jam atas meja bilik guru..mati aku kalau penyelia datang masa aku tidur tadi..haha..entah kenape mengantuk sangat hari ni... arghh!!!




21/07/2013

SELAMAT BERKENALAN, SAYA CIKGU AZIHA

Bismilahirahmanirahim...

Semenjak beberapa hari aku mengajar di sekolah, aku dapati bahawa peranan bilik guru bukan sahaja tempat guru berkumpul tapi boleh juga jadi sebuah pasaraya borong…hahaha..kemeriahan aidilfitri yang bakal menjelang dimanfaatkan dengan pelbagai jualan secara langsung terus dari pengedar..harga murah, pelanggan puas hati dapat tengok barang secara maujud dan boleh masuk buku lagi kalau tak nak bayar tunai..

meja guru yang merangkap meja kerja aku sekarang...


Setelah lima hari menjadi guru pelatih barulah aku nampak dengan jelas betapa besar dan beratnya beban sebagai seorang guru..nak menyediakan rancangan pengajaran harian, nak menyediakan lembaran kerja, nak menyediakan soalan PBS , nak menanda latihan pelajar, dan macam-macam lagi..huuu…penat…setiap kali balik sekolah mesti tumbang kat bantal dulu sebelum asar menjelang..persekolahan aku tamat waktu petang jadi solat zuhur siap-siap kat sekolah…

sukatan pelajaran tingkatan empat

Perkara yang paling sukar menjadi guru ni kita kena jadi seorang pelakon yang hebat.. walaupun stress atau marah jangan terlalu tunjuk pada murid.. banyakkan senyum walaupun hati terbakar tengok murid tak dengar kata..jangan salahkan murid kalau dia tak nak dengar kita mengajar, mungkin teknik dan kaedah pengajaran kita yang tak menarik minat diorang untuk ikut…


Hari isnin bakal menjelang , kepala sudah pening memikirkan apa pula yang nak diajarkan minggu depan.. haishhh..cikgu oh cikgu!

kekasih tersayang..hihihi

Sekian...

11/07/2013

Welcome to Selangor!!

Bismilahirahmanirahim...

8 Hb Julai... tiba di Selangor...

12 Hb Julai lawatan sosial di SAM Tanjung Karang.. kedatangan kami katanya di nanti-nanti oleh warga sekolah..haha..tiba-tiba rasa berdebar pula...

15 Hb Julai.. bakal berpraktikum di SAM Tanjung Karang...

Semoga segalanya di permudahkan...semoga Selangor berbaik-baik dengan aku...

Bersama rakan-rakan rumah yang baru:

1. Ada - Si Tukang Sapu
2. Siti   - Si Tukang Bukak Pagar
3.Lina  - Status Tidak diketahui

Wifi tak dapat dihubungkan kerana ketiadaan kabel wifi di kesan di kawasan Tanjung Karang.. haha..

Terima kasih abah sebab menghadiahkan kancil untuk adik...

Terima kasih mak dengan abang sebab sponsor belanje di sini..haha

Terima kasih housemate Ada yang menyumbangkan broadband...hihihi...

Ada sesiapa yang ada di Selangor? hubungi saya ye.. :)

17/06/2013

Dia Dah Datang!!


Bismilahirahmanirahim….
Jeng jeng jeng!





Ape ni? urm..urm…. (++)




Surat peringatan Pembiayaan PTPTN… ade sesiapa nak tolong bayarkan tak? hehehehe…. Pengajian masih berbaki setahun tapi notis sudah tiba… Pembayaran balik selama 15 tahun..er…er….er….

Sekian…


05/06/2013

T-shirt Printing Murah dari T-shirt Mudah Terengganu

Bismilahirahmanirahim...

Haa...ni nak cerita pasal pembuatan T-Shirt..bila zaman-zaman sekolah dulu cukup suka buat T-Shirt.. konon-konon nak buat kenangan zaman sekolah..haha.. sampai tahap sekarang dah kat universiti pun macam tu..apa saja program yang join mesti nak claim T-Shirt.. maklumlah kenangan..

Ade satu laman blog ni menawarkan penjualan t-shirt printing murah  Design pun cantik-cantik belaka.. kalau nak tempah bolehlah tengok kat facebook atau laman web...

ni page kat facebook T shirt Printing murah

Ini biodata pemilik blog ni...


Kerteh, Terengganu, Malaysia
Kami pakar dalam pembuatan t-shirt printing atau cetak t-shirt mengikut citarasa dan design pelanggan. Kami juga membuat cetakan pada mug (mug printing) dengan harga murah. Kami menjual barang-barang silkscreeen printing.


Antara design yang menarik...


boleh tulis jawi! wow! i like!

Tsirt kawin pun ade..aishhh...

ni untuk pasukan..




sempena hari ibu pun boleh buat...

ni untuk pasangan bercinta..auw!


Pernah terpampang lagi dalam surat khabar!

bagi yang tak tahu apa tu silkprinting...ni dia..siap bagi gambarajah lagi...



Blog ni pun ada menawarkan pelbagai promosi yang menarik! macam-macam ada! apa lagi! jomlah serbu t shirt printing murah ni!!! :)


Saya Nak Menang 30 Helai T-shirt Free

Bismilahirahmanirahim...

Aha..kalau sebelum ini ada buat entry tentang t shirt print murah , kali ni nak join segmennya pula.. hihi.. masih lagi kunjungi laman blog yang sama..klik bawah..





Syarat-syarat penyertaan boleh RUJUK SINI 

Kalau menang? urm.. kalau aku lah yang menang segmen ni aku nak hadiahkan T-Shirt ni ikut design tulisan jawi kepada yang join segmen giveway aku.. maklumlah blog ni masih baru dan follower tak sampai seratus pun lagi..kot2 la ade rezeki.. haha.. aku tertarik sangat dengan design jawi macam gambar kat bawah ni...Mungkin nanti aku nak tulis " Salam Ukhwah To Blogger" . bawah tu kredit to my blog dan belakang
 t shirt kredit to T shirt mudah terengganu.. how? best tak? hahaha.. tu strategi aku..kenapa nak tulis jawi? sebab aku dah mula minat dengan seni khat kufi..mesti cantik kalau ada yang lebih pakar tolong designkan.. hihihi...




Tak sabar nak tunggu keputusan! hahaha! wish me luck! :)




First Segmen by Princess : Indahnya Kata- Kata..

Bismilahirahmanirahim...

Banyak betol segmen yang menarik sekarang ni..yang ni pun menarik..syaratnye pun mudah...


http://princessdiaryme.blogspot.com/2013/06/first-segmen-by-princess-indahnya-kata.html

Antara syarat-syarat yang owner blog letakkan...

Baca syarat ni sampai habis dan ikut semua syarat yang ditetapkan
 Follow blog ni.. Hukum wajib atau sunat tak ditetapkan.. tapi kalau nak senang dapat info baru tentang segmen ni, anda digalakkan follow.. hihi..
 Buat satu entri yang bertajuk First Segmen by Princess : Indahnya Kata- Kata.. Kalau rasa tajuk tu panjang sangat dan korang malas nak taip panjang2, korang copy paste je.. hikhik
 Tempekkan banner huduss tu pada entri korang.. Backlink kan ke blog ni..
 Dalam entri korang tu, sertakan satu quote favourite korang yang korang rasa menarik.. Kalau ada gambar lagi okey...
 Terangkan serba sedikit tentang quote anda tu.. *Tak semestinya panjang*.. Kalau tak tau nak buat camne, rujuk entri ni                         
 Tagkan rakan korang *kalau nak la.. *.. Kalau korang nak tag, pastikan korang inform kat orang yang ditag tu..
 Done ! Publish dan letakkan link entri korang kat kotak komen blog saya

Quote? quote yang paling aku suka sekali ialah...... Jadilah gelas yang tak pernah penuh! 

kenape? sebab semakin banyak ilmu yang kita ada sebenarnya semakin banyak lagi yang kita perlu pelajari.. ada orang mungkin berbangga dengan sedikiti ilmu yang mereka ada..seharusnya kita sedar ilmu tu Allah yang bagi..bila-bila masa boleh ditarik semula.. kita perlu jadi manusia yang sentiasa dahagakan ilmu..kalau tak kita akan ketinggalan..tengok jelah perkembangan semasa sekarang..sehari je tak baca surat khabar atau tak bukak facebook ade je isu-isu yang kita ketinggalan... begitu pentingnya ilmu dalam kehidupan!

Gelas yang tak pernah penuh juga menggambarkan orang yang sentiasa bersyukur..walaupun kita rasa diri kita sempurna, kita tetap sedar yang kita masih ada kelemahannya..masih ada ruang yang perlu dibaiki..masih ada peluang yang menanti....

Dah tu je aku nak taip..hihihi..



Segmen : Mari Tambah Kenalan Blogger By Mr.K

Bismilahirahmanirahim...

dipetang yang mulia lagi hujan membasahi tanjung Malim ni, aku merajinkan diri singgah dan blogwalking ke blog-blog lain...ramainye join contest.. ramainya buat contest..ramainya..ramainya... 

Terjumpa satu blog yang menarik oleh Mr. K.. wah..blg ni ramai follower! interface cantek walaupun dia gunakan latar yang gelap...tapi warna tu diserikan dengan tulisan yang menarik...tulisan dan bahan penulisan pun bagus.. contest yang dibuat pun syaratnya yang mudah-mudah saje.. thanks Mr K.. saya join segmen kamu... 

Disebabkan Mr K tak benarkan klik kanan, maka aku print screen saje.. :)



Jumlah follower aku dalam blog ni sekarang baru #50....

Mr K kate nak follow balik tanda terima kasih..tapi biar aku terima kasih kat Mr K dulu sebab buat segmen mudah dan menarik ni..hihi..

TERIMA KASIH MR K! :)